ŠUGR-FRÍ výzva (čelendž)

Po sněmu na Kusalínu jsem přijala výzvu od Klárky, že si od Nového roku odpustíme CUKR. A protože se nechceme omezovat samy, vyzvaly jsme i ostatní, co by do toho chtěli s námi jít:) Takže i TEBE!

Možností vyzkoušet si svou pevnou vůli je několik, nechť si každý z nás nastaví přísnost pravidel podle sebe. Zde jsou varianty:

  1. Mám alergii na rafinovaný cukr. To znamená, že nepozřu nic, kde by byl – vyžaduje to zkoumání a pečlivé plánování jídelníčku (neřešíme špetku cukru v omáčce, zelí, v chlebu… ). Znamená to ale zákaz marmelád, sirupů, slazených nápojů, sladkých jídel a samozřejmě cukrovinek. K dispozici je nepřeberné množství ovoce, zeleniny, 100% džusů, křížal, oříšků, rozmixovaná pasta z rozinek, datlí… Otázkou zůstávají jiná sladidla. Ale dříve se lidé obešli bez nich, my můžeme také – takže nejdrsnější varianta.
  2. Varianta s rozumným použitím jiných přírodních sladidel (o chemických umělých sladidlech však ani neuvažujeme) – povolen je med na chleba jako regulérní jídlo – snídaně nebo svačina (ale ne mlsání medu po lžičkách na tajnačku), javorový sirup na polití neslazených palačinek nebo lívanců, melasa, sladěnka (obilný slad)   apod. na dochucení salátu či jiného dezertu na svačinu … Co třtinový cukr, glukóza, fruktóza? Jsou to bílé či hnědé prášky, které byly vyrobeny za účelem sypání do jídel, je to zdravější než řepný cukr, ale může to sklouznout k nadměrnému používání jako náhražky za řepný cukr a šizení sebe samého – takže ty ne.
  3. Přírodní sladidla, třtinový cukr, glukóza a fruktóza povoleny.
  4. Sladká jídla povolena, ale pouze jako regulérní jídlo v jídelníčku (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře). Zakázány jsou veškeré sladkosti a mňaminy na chuť mezi jídly (bonbónky, čokoládičky, limonádičky, daly by se zde zahrnout i slané chuťovky typu brambůrky, tyčinky apod) – ideální dětská varianta, či varianta, kterou chci podpořit myšlenku, ale necítím se na drsnější varianty.

Aby to bylo zajímavější, prosím všechny, kdo do toho jdete a chcete sdílet radosti a strasti boje se svou vůlí, abyste se  v komentářích u tohoto článku přihlásili k jedné z variant (případně dali vědět, jaká pravidla jste si nastavili vy osobně) a napsali dobu, po kterou chcete vydržet. Jen pro zajímavost – v zasvěcovací stezce do kmene jsou limity 1 týden pro děti 8-11 let, 2 týdny pro 11-15 let a 3 týdny pro 15 a více let. Pro odvážlivce čin 4N3 (odpírání hmotné věci) a čin 4N4 (přemáhání slabosti) vyžadují vydržet 3 měsíce na čin, 6 měsíců na velký čin. Pokud by jste měli dotaz na ostatní, abstinenční příznaky v podobě bolesti hlavy, nezkrotné touhy po sladkém či dokonce skončili nebo porušili pravidla, můžete se v komentářích vyjádřit taktéž, ať víme, kdo je stále ve hře nebo kdo nám může psychicky pomoci:)

Nezbývá mi, než nám všem popřát do roku 2015 hodně pevné vůle, síly pracovat sami na sobě a s tím ruku v ruce i hodně zdraví!

Ája

P.S. pro inspiraci

http://www.viviente.cz/cim-nahradit-rafinovany-cukr/

http://www.varimezdrave.cz/vareni-a-peceni-bez-cukru/

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Hočhóka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

9 komentářů u „ŠUGR-FRÍ výzva (čelendž)

  1. Tak já zkusím variantu č.1 alespoň 1 týden, pak mám v plánu přejít na variantu č.2 a vydržet nejméně čtvrt roku. Pokud se mi oba termíny podaří prodloužit, budu na sebe hrdá! A na silvestra po výjezdu na běžkách mám v plánu rozloučit se kouskem darované Marlenky se starým rokem. Ája

    • Tak my jdeme do toho všici, kromě Tobíka, který to na korálek má splněné a bude prý dojídat to, co my nesmíme. Klárka a já jdeme do 2.varianty a Bagi se nevyjádřil, kterou. Můžu tedy péct buchty na svačinu, slazené medem nebo třeba stévií? Pomněnka

      • Jasně, že můžeš!
        Naše děcka ráno na Nový rok dorazili nějaké slaninové brambůrky a jak všichni kulili oči, když jsme se dočetli, že i tam je cukr!

  2. Nemůžu nezkusit ! Varianta 2 – bez mučení přiznávám, že jsem na sladkém závislý, tak se těším na gastroenergetická safari při hledání sladkosti bez řepného (i třtinového) cukru.

Komentáře nejsou povoleny.